Stook veilig!

Meest gestelde vragen over veilig stoken met een schoorsteen.

Wanneer en hoe vaak kan ik mijn schoorsteen het beste vegen?
Wanneer de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt wordt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen. Het maak niet uit wanneer u de schoorsteen laat vegen.
Wat is een schoorsteenveegbewijs?
Een schoorsteenveegbewijs is het bewijs dat uw ontvangt van de schoorsteenveger na het vegen. Hierop staan de bedrijfsgegevens van de uitvoerende partij, de datum en de kosten van de verrichte werkzaamheden. Bewaar dit bewijs goed. Het kan van pas komen bij een verzekeringskwestie. Dakreparatie Limburg slaat alle bij u uigevoerde werkzaamheden digitaal op in een beveiligd computersysteem. Een geruststellend idee dat u en uw verzekeraar te allen tijde hierover kunnen beschikken!
Wordt de schoorsteen van binnenuit of bovenaf geveegd?
Dakreparatie Limburg veegt zowel van bovenaf als van binnenuit, afhankelijk van de situatie. Heeft u een voorkeur voor één van beide, dan houden wij daar rekening mee. Wanneer u een vonkenvanger heeft, die natuurlijk ook schoongemaakt moet worden, gaan wij toch het dak op en vegen wij de schoorsteen van bovenaf. De kachel of haard wordt altijd afgedekt met plastic, zodat alles netjes achter wordt gelaten.
Hoelang duurt het schoorsteenvegen?
Afhankelijk van hoe vuil het rookkanaal is en de toegankelijkheid ervan, duurt dit normaal niet langer dan 40 minuten.  U plant de afspraak voor het schoorsteenvegen eenvoudig zelf: Klik hier
Hoe werkt het abonnementsysteem?
Het reinigingsabonnement is een abonnement wat u  aangaat voor het schoonmaken van de schoorsteen, en/of eventuele andere onderhoudswerkzaamheden. U wordt jaarlijks gebeld om een afspraak te maken voor het schoonmaken. Het voordeel hiervan is dat u niet vergeet dat er schoongemaakt moet worden. En dat alles tegen een mooie prijs! Let op: wordt u gebeld door Dakreparatie Limburg voor het maken van een afspraak ? Vraag dan naar uw gegevens en vraag de gegevens van Dakreparatie Limburg eventueel op. Dan weet u zeker dat u te maken heeft met een van onze medewerkers.
Hoe herken ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is herkenbaar aan een sterke rookontwikkeling die soms ook in het huis terecht komt en een loeiend geluid in het kanaal. Het kanaal of de pijp wordt gloeiend heet. Soms zijn aan de buitenkant vlammen en vonken te zien die uit de schoorsteen komen.  Een schoorsteenbrand ontstaat door opgehoopt roet in een schoorsteen. De roet kan vlam vatten en  dan bestaat het risico dat het hele schoorsteenkanaal in brand vliegt. Om dit te voorkomen is het verstandig regelmatig de schoorsteen te laten reinigen door een gediplomeerd schoorsteenveger van Dakreparatie Limburg.
Wat moet ik doen bij een schoorsteenbrand?
Bij schoorsteenbrand kunt u het beste het vuur in de kachel of open haard doven met zand of soda om rook in uw huis te voorkomen. Sluit direct hierna de schoorsteenklep en de luchttoevoer naar de kachel. Waarschuw dan de brandweer ( 112 ). Na het doven van het vuur ventileert u de ruimte om koolmonoxide vorming te voorkomen. Blus nooit met water, omdat hierdoor stoom ontstaat die het rookkanaal kan beschadigen. Gebruik ook geen poederblusser, omdat hierdoor ook veel schade kan ontstaan.
Hoe kan ik een schoorsteenbrand voorkomen?
  • Zorg dat de capaciteit van de haard/kachel past bij de ruimte waar hij zal branden.
  • Laat minimaal eens per jaar de schoorsteen vegen en controleren door Dakreparatie Limburg.
  • Zorg voor een goed rookkanaal.
  • Stook uitsluitend droog hout.
  • Zorg voor een goede ventilatie/luchttoevoer
  • Stook niet bij mist of windstil weer.
Zijn er adviezen voor stoken?
  • Stook liever niet als het mistig of windstil is: de schoorsteen trekt dan slecht
  • Gebruik droog hout (vochtgehalte 15-20%. Minimaal twee zomers gedroogd). Vers hout bevat veel vocht (50-60%) en levert twee tot drie keer minder warmte dan goed gedroogd hout.
  • Essen, linde en berkenhout drogen sneller (ca. 1,5 jaar) dan eiken en beuken (ca. 2,5 jaar).
  • Kloof het hout in dunne stukken, dun hout droogt sneller.
  • Droog het hout in een goed geventileerd houthok.
  • Hout dat in de kachel sist is te nat, het veroorzaakt emissie van schadelijke stoffen en vervuilt de schoorsteen met kans op brand. Daarnaast levert het ook minder warmte.
  • Vul de kachel niet geheel met hout en zorg voor ruimte tussen de houtblokken.
  • Stook alleen schoon hout (geen geverfd of verduurzaamd hout, spaanplaat of afval).
  • Ventileer uw huis. Vuur gebruikt veel zuurstof, er is dus vaak extra frisse lucht nodig.
  • Laat minimaal eens per jaar de schoorsteen vegen en controleren door Dakreparatie Limburg.
  • Als uw woning een schoorsteen heeft, is het verstandig die voor gebruik te controleren. Een nieuwe schoorsteen bouwen kan trouwens niet zomaar, daarvoor is evt een vergunning voor nodig.

TIP: Informeer bij uw verzekeraar over de voorwaarden van uw brandverzekering, sommige verzekeraars eisen dat de schoorsteen jaarlijks onderhouden word.